Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2007

εμπειρία...The Ocean "Precambrian"

παραθέτω την παρουσίαση που έγραψα γι' αυτό το εκπληκτικό album στις σελίδες του Rock Hard. Όχι ότι ενδιαφέρει πολλούς αλλά έτσι κι αλλιώς αυτό είναι το ΔΙΚΟ μου blog...

Κάτι τέτοια συμβαίνουν λίγο πριν τελειώσει η χρονιά και ανατρέπουν το χρόνο σου, τις λίστες σου και τη γνώμη που είχες για τη μουσική και τα συγκροτήματα. Κάτι τέτοια που ο καθένας θα ήθελε να του τύχουν για να χαλάσουν τα τετριμμένα, να αλλάξουν τις μουσικές προτεραιότητες και να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο σ’ αυτό που μέχρι χθες φάνταζε προβλέψιμο και συμβατικό. Κάτι τέτοιο λοιπόν είναι το νέο album των THE OCEAN αλλά δυστυχώς αποδείχτηκα τυχερός μέσα στην ατυχία μου. Τυχερός γιατί το εν λόγω album έφτασε στα χέρια μου, άτυχος γιατί κλήθηκα να περιγράψω αυτό που κατά την ταπεινή μου γνώμη αποκαλώ αριστούργημα. Ξεκινώντας από το artwork ακόμα, αυτό το album σε καθηλώνει μιας και ο Martin Kvamme κατάφερε να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα booklet σκοτεινό, μοχθηρά ελκυστικό που απαιτεί προσπάθεια και θάρρος για να το αποκρυπτογραφήσεις. Η μουσική όμως είναι αυτή που παίρνει τα ηνία και βυθίζει τον κάθε ανυποψίαστο ακροατή σε ένα υποχθόνιο ηχητικό ντοκουμέντο. “Precambrian” ονομάζεται η πρώτη γεωλογική περίοδος της γης, τότε που όλα άρχισαν να δημιουργούνται. Το album χωρίζεται σε δυο cd, το “Hadean/Archaean” και το “Proterozoic”. Το πρώτο cd είναι διάρκειας 22 λεπτών και αναφέρεται στη δημιουργία της γήινης ατμόσφαιρας γι’ αυτό και σύμφωνα με το συγκρότημα η μουσική είναι brutal, σκληρή και πολύπλοκη. Ακολουθεί δηλαδή την ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας, τα ποτάμια της λάβας και το υπερβολικό διοξείδιο του άνθρακα. Το δεύτερο cd αγγίζει τη μια ώρα αντιπροσωπεύοντας τον σχηματισμό των πρώτων μικροοργανισμών και τη μετάβαση της γης στην ατμόσφαιρα του οξυγόνου. Η μουσική εδώ γεμάτη εναλλαγές είναι σκληρή, είναι δραματική, είναι επική αλλά συνάμα λυρική και θεσπέσια. Αν επιχειρήσεις να ακούσεις τα 85 αυτά λεπτά μαγεύεσαι και βυθίζεσαι σε μια εμπειρία που όμοιά της δεν θυμάσαι να έχεις βιώσει. Μουσικές επιρροές από συγκροτήματα έρχονται και φεύγουν αλλά στο τέλος είναι το μόνο που δείχνει να μην έχει σημασία. Πατάς το play ξανά και ξανά απλά και μόνο για να βιώσεις κάτι διαφορετικό, κάτι που αστόχησες να εντοπίσεις στην προηγούμενη ακρόαση, κάτι που προσπέρασες μέσα στο χάος αυτής της μουσικής ιδιοφυίας. Οι THE OCEAN κατάφεραν να συνθέσουν ένα αριστούργημα. Ένα album που δεν αφομοιώνεται μέσα από σελίδες τύπου MySpace. Ένα album που δίχως το booklet είναι μισό όσο μισό ακούγεται ένα νανούρισμα δίχως να επέρχεται ο ύπνος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

epidi den katalava tipota apo tin kritiki sou, piga kai diavasa mia aggliki gia na katalavo ti pezi me auto to album;

The Ocean - Precambrian Review
The latest release from the German band The Ocean is actually A double CD. Precambrian includes a 22 mini-CD titled "Hadean/Archaean," and a 61 minute full-length CD "Proterozoic," both referring to successive geological eras.
The songs on Precambrian are epic and diverse. From short, focused technical metal to extended, experimental mellow jams, The Ocean runs the gamut of genres. What sets them apart is the cohesiveness of the songs. The songwriting is such that the transitions between divergent styles seems smooth and natural, not sudden and forced. From death metal to technical metal to doom metal to jazz to prog to electronica, The Ocean blends it all together into one enjoyable package.

Ανώνυμος είπε...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!